Fotos Hessel Zooeasy NVSW

Fotos Zora Zooeasy NVSW

Zora is drachtig!

Op 5 januari zijn wij naar de dierenarts geweest en hoopte dat deze zou zeggen dat Zora drachtig was. Wij waren ervan overtuigd dat ze drachtig was. Dit omdat ze minder actief is de laatste tijd en veel meer slaapt. Verder is ze minder enthousiast als wij uitgaan. Zora is op eten gefixeerd, zo erg dat ze zelfs eten weg pakt van de tafel of aanrecht en dit kennen wij niet van haar. Helaas kon hij het niet goed voelen of ze wel of niet drachtig was. Het advies was om volgende week terug te komen en nog een keer te laten kijken of ze drachtig is. Het blijft dus nog spannend.

 

Na een spannende week van twijfel, al is mijn gevoel dat ze drachtig is, maar ook twijfel omdat dierenarts het niet goed had kunnen voelen. Het lijkt of ze dikker aan het worden is. De week duurde lang, op maandag 11 januari terug naar de dierenarts. Gelukkig geen twijfel hij voelde pups, ze is drachtig. Wij zijn zo blij en hebben veel zin in komende weken, maanden. 

 

Uitgaande van de dekkingsdatum 10 december 2015 is ze vandaag 13 januari 2016 al 34 dagen/bijna 5 weken drachtig. De draagtijd  van een hond is tussen de 58 en 67 dagen. Zora kan vanaf  6 februari 2016 gaan bevallen of ergens in die week zal de bevalling zich aankondigen. Carnavals pups?  

Als de pups ongeveer 8 weken oud zijn mogen ze naar de hun nieuwe baasje. Spannend wij gaan Zora lekker verwennen met aandacht en liefde. Daarnaast gaan wij haar vanaf nu ook beetje extra voer geven bij elke maaltijd. En het gewicht volgen komende weken.   

Datum/Zwangerschapsduur Gewicht Zora
Gewicht Zora voor dracht November 2015 22,6
Gewicht 14 januari 5 weken drachtig 23,5
Gewicht 21 januari 6 weken drachtig 24,8
Gewicht 28 janurai 7 weken drachtig 26,7
Gewicht 1 februari ruim 7 weken drachtig 27,5
Gewicht 4 februari 8 weken drachtig 27,9
Gewicht 7 februari ruim 8 weken drachtig 27,9
Gewicht 11 februari 9 weken drachtig

 21 januari vandaag is Zora 6 weken drachtig. En dat is te zien, ze wordt snel dikker en zwaarder ruim een kilo erbij met vorige week, wat gaat het snel. Nog steeds erg op het eten gefixeerd en vooral lekkere dingen. Ze krijgt dagelijks extra eten wat snel op is. Helaas laat ze ook veel stink scheten, soms hele harde. Je ziet ook dat haar tepels veranderen van kleur en aan groeien zijn. Ze gaat nog steeds graag mee uit en is dan actief in het bos, achter de konijnen aan. Wel merk ik dat slootjes springen minder makkelijk gaat. Soms loopt ze om zodat ze niet over de sloot hoeft te springen. Naar vriendjes, reuen is ze snauwerig, haar vriendje van om de hoek snapt er niets van dat die nu afgesnauwd wordt.

Zora is jarig geweest op 18 januari, 5 jaar geworden. Elke dag genieten wij van onze lieve mooi dame, wat zijn 5 jaar snel om gegaan. Ze is heerlijk verwend, geknuffeld en wij hebben een mooi nieuw kussen voor haar gekocht. En haar dochter Jente ligt er steeds op haha, Zora ligt liefste bij mij op de bank en omdat ze zwanger is mag dat nu natuurlijk ook. Dan lekker knuffelen, genieten we samen van.   

28 januari Zora 7 weken drachtig en ze is bijna 2 kilo aangekomen afgelopen week. Je merkt dat ze het zwaarder krijgt. Hoorbare ademhaling, ze staat niet altijd op als ik thuis of beneden kom en kwispelt wel met haar staart en hoopt dat ik naar haar toe kom. De buik is flink gegroeid en ook de tepels worden flink dikker. Op haar buik beginnen haren uit te vallen. De buik begint soms wat in de weg te zitten, moeite met opstaan en opstarten. Rennen in het bos doet ze ook niet veel meer. Je merkt ook dat ze niet meer zo graag bij mij ligt maar lekker languit op de vloer vindt ze prettiger. Het eten gaat goed, wij hebben het erover gehad om eventueel maaltijden te verkleinen en vaker te geven maar ze heeft tot nu toe geen last van grotere hoeveelheden. En voor lekkers is ze altijd in, schrokt het weg. Vooral het schrokken zijn wij niet van haar gewend. Wij genieten van haar en verwennen haar extra, ze doet het goed onze lieve dame. Wij zijn erg trots op haar. 

31 januari dit weekend alles klaargemaakt voor de naderden bevalling. De spullen opgehaald en opgezet. Alles verplaatst, huiskamer verbouwd en het oude (vieze) kleed weer onder de tafel gelegd. (kleed gaat de container in na dit nestje) Zora gaat nog niet in de werpkist. soms ligt ze wel op het kleed naast werpkist. Wij hebben ook het hekwerk om de werpkist opgezet zodat als de pups er zijn, Jente op afstand gehouden kan worden, vooral in begin. De camera hangt en inlog weer goed ingesteld, zodat iedereen zijn pup kan gaan volgen. Nu heeft ze nog een week of langer de tijd om eraan te wennen dat dat haar plekje gaat worden als de pups er zijn.

Wij merken dat het wandelen echt wel zwaarder wordt, we gaan ook niet meer zo ver en doen lekker op ons gemak. Jente snapt er niets van dat haar moeder niet meer met haar wil rennen en spelen. Voor het eerst heeft ze haar bak eten niet helemaal leeg gegeten. Onze dame doet het goed maar het wordt wel zwaarder al dat extra gewicht. Wij hebben pups voelen schoppen, zo leuk. Spannende tijd komt eraan, wanneer zal de bevalling zich aankondigen?  Alles staat in ieder geval klaar voor de komst van de pups.

Datum Temperatuur ochtend Temperatuur avond
3 februari 37,9
4 februari 37,6
5 februari 38 37,7
6 februari 37,9 38.,1
7 februari 37,9 37,8
8 februari 37,7 36,9
9 februari onrustig voor as bevalling

 4 februari Zora 8 weken drachtig, vanaf nu kan de bevalling zich elke dag aankondigen, uit tepels komt al beetje vocht. We zijn gestart met temperaturen, voor de bevalling zakt de temperatuur 1 tot 1,5 graad. Spannend, voor Zora wel goed als niet meer heel lang duurt. Ze komt bank bijna niet meer op, wandelen heeft ze geen zin meer in. Wij gaan alleen voor een plasje en poep naar het bospad verder lopen we met haar niet meer. Het eten heeft ze ook niet zoveel zin meer in, lekkere dingen gaan er nog wel in. Heel haar uitdrukking wordt anders. De buik groeit en de pups kun je nu goed voelen bewegen, soms erg druk soms af en toe klein schopje. Voor Jente is het minder leuk, wij gaan met haar wel apart lopen maar dat vindt ze minder leuk. Ze mist haar maatje om te jagen op konijnen. Ben trots op beide dames ze doen het beiden erg goed.  

5 februari vannacht beneden geslapen om Zora beter in de gaten te kunnen houden, alles is rustig ook vandaag blijft het nog rustig. Ze slaapt veel en is weinig actief, ze heeft een flinke buik. De pups voel je bewegen in haar buik, zo leuk. Het eten doet ze erg weinig, lekkere honden snacks eet ze wel op.

6 februari het blijft rustig, Zora neemt de tijd en is nog niet aan de bevalling toe. Zora slaapt veel en eet matig. De temperatuur blijft normaal en zakt nog niet. geen tekenen dat de bevalling eraan komt. Wij moeten nog geduld hebben voor we de pups vast kunnen gaan houden en knuffelen.

7 februari rustige nacht geweest, de temperatuur zakt nog niet. Blijft rustig, ook in haar gedrag geen veranderingen te zien. Het blijft spannend wanneer gaat ze bevallen, wij wachten vol spanning af. De buik vorm is aan veranderen, net of het naar beneden zakt, gewicht is niets veranderd nog 27,9 kilo. Zora eet niet veel meer. Vandaag ging het wandelen beter en hebben rondje door het bos gedaan waarbij ze zelfs over een sloot sprong. Ze is rustig en slaapt veel.   

8 februari vannacht weer een rustige nacht, rond middernacht was ze tijdje onrustig en aan het hijgen. Zou de bevalling beginnen maar nee hoor, geduld hebben na klein uurtje was alles weer rustig. De temperatuur daalt nog niet. Wel onrust in haar buik, je zag de pups flink schoppen en bewegen, zo leuk om te zien. Vanmorgen had ze zin om uit te gaan wandelen en heerlijk wandeling gemaakt met de beide dames en buur hond. Daarna wilde ze niet eten, wat lekkers ging er wel in. Later kwam er dat weer uit, moest ze spugen. Haar buik voelt hard aan en ze heeft waterige/traan ogen. Zora neemt haar tijd, wij zijn er klaar voor maar wachten tot de natuur ook zover is.  

8 februari nog avond rondje gelopen voor het donker wordt. Zora heeft er zin in ging super goed, actief aan wandelen dus rondje wat groter door het bos. Voor we het wisten lag ze in het water te wachten op een tak.  Daarna heeft ze tak helemaal mee naar huis gesjouwd en lag lekker te rollen in gras. Ze heeft genoten en wij ook van de heerlijke wandeling in de regen. De temperatuur is wat gezakt maar komt van zwemmen of is echt aan zakken, blijft spannend. Nu ligt ze heerlijk op de bank te slapen. Jente lag al in de werpkist die vindt het wel een prettig plekje zo te zien, ziet er grappig uit.

9 februari vannacht opnieuw onrust alleen nu gaat het niet meer weg. Ze blijft hijgen, graven en sjouwt met knuffel. Soms even rustiger moment om vervolgens weer wakker te worden en verder met hijgen en onrust. Ze wilde paar keer naar buiten, waar ze geplast heeft en uitzonderlijk ook gepoept en dat doet Zora niet snel in de tuin. En ik er achteraan om te kijken of alles goed gaat en ze niet een pup verliest. Vandaag zullen de pups wel geboren worden verwacht ik. Wij blijven bij haar en verliezen haar niet meer uit het oog. Hoop later op dag meer nieuws te kunnen brengen, hopelijk dat er pups zijn. Het wordt nu wel heel spannend.

Nog twee foto's vannacht, hijgend as moeder.  

9 februari nog weinig veranderging, ze blijft hijgen en onrustig maar nog geen pups geboren. Soms slaapt ze even wordt dan wakker en weer hijgen, graven, sjouwen met haar knuffel. Dan wil ze naar buiten hoekje opzoeken wat ik niet fijn vindt ze zoekt de plekken uit waar ik haar niet kan zien of bij kan. Het komt verder relax over, geen paniek of zo, gewoon voorwerk voor de echte bevalling? Het blijft spannend. Ondertussen is "De fryske hounen" binnen gekomen en al uit gelezen, staat foto van onze Jente in zo leuk. Ga lekker bij ons meisje zitten wachten op de bevalling en veel knuffelen.

 

De bevalling is begonnen, onder kopje bevalling is verdere informatie te vinden.  

 

 Nog een uitleg gevonden, misschien leuk om te lezen. 

"van eicel en zaadcel tot pup en de periode erna"

 Week 1 (0 tot 7 dagen)

De bevruchting vindt plaats in de eileiders die de baarmoeder met de eierstokken verbindt. De baarmoeder van de hond bestaat uit twee lange gekronkelde buizen die baarmoederhoorns worden genoemd en uit een gemeenschappelijk stuk met een gemeenschappelijke uitgang naar de schede.
De bevruchte eicellen verplaatsen zich naar de baarmoederhals en migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. De embryo’s zijn vrij resistent tegen invloeden van buitenaf.

 Week 2 (8 tot 14 dagen)

Het embryo gaat nu de baarmoeder binnen.
In deze week hechten de embryo’s zich aan de baarmoederwand vast. Natuurlijke chemicaliën zorgen ervoor dat de embryo’s gelijkmatig langs de twee baarmoederhoorns verdeeld worden zodat elke foetus gelijke kansen heeft. In deze periode delen de embryocellen zich op in de cellen die nodig zijn om een lichaam te vormen. Het embryo is 4-cellig bij het begin van de week en tegen het eind 64-cellig.Na twee weken is de foetus minuscuul maar hij heeft een hoofd, ruggengraat, stompjes voor de ledematen en een staartje. Hij wordt gevoed door de dooierzak en is in deze fase erg kwetsbaar, als de moeder ziek wordt of medicijnen krijgt raakt de foetus ernstig beschadigd.

 Week 3 (15 tot 21 dagen)

Dag 19 kapselen de embryo’s zich in de baarmoederwand in.
Ongeveer rond de 20e dag kan de hond zich misselijk voelen en niet eten als gevolg van de hormonen en spanning in de baarmoeder.

 Week 4 (22 tot 28 dagen)

Ontwikkeling van de ogen en de rugwervels. Het hoofdje krijgt vorm.
De foetussen zijn inmiddels gelijkmatig in beide baarmoederhoorns verdeeld. De foetus groeit nu van 5-10 mm tot 14-15 mm. Aan het eind van deze week zijn de embryo’s zo groot als walnoten. De ontwikkeling van de organen is begonnen en de foetus is nu erg kwetsbaar. Aan het eind van deze week gaan de melkklieren van de teef zich ontwikkelen. Een buikje krijgt de teef nog niet dat begint pas in de tweede helft van de dracht. Dag 26 tot 32 zijn de beste om via palpatie (Palpatie of palperen is het uitwendig of inwendig met de hand of handen voelen aan een patiënt als onderdeel van geneeskundig onderzoek ) na te gaan of de teef drachtig is. Een echo is de veiligste manier om na te gaan of een teef drachtig is.

 Week 5 (29 tot 35 dagen)

De foetus groeit nu van 18 mm naar 30 mm. De ontwikkeling van de organen loopt op zijn einde en de foetussen zijn nu minder vatbaar voor invloeden van buitenaf. De foetussen gaan nu meer op een pup lijken en tanden, snorharen, tenen en nagels zijn volop in ontwikkeling. Ook is het geslacht vanaf nu bepaald. De ogen die voorheen nog open waren sluiten zich nu en de huidskleur begint zich te ontwikkelen. Het gewicht van de teef gaat nu toenemen en de puppen gaan zich draaien. De hoeveelheid vruchtwater neemt sterk toe in deze fase.

De pups zijn verpakt in vliezen. Deze vruchtvliezen hebben een zeer belangrijke functie. Het buitenste vlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies wordt amnion genoemd en daarin bevindt zich de pup. Tussen het amnion en chorion zitten nog het allantois en de dooierzak.

De positie van de foetus in de baarmoeder kan invloed hebben op de grootte en gezondheid van de latere pup. De beste positie is in het midden van de baarmoederhoorn omdat hier de placenta het best tot ontwikkeling komt. Hoe groter en beter de aanhechting van de placenta, hoe beter de groeiende foetus gevoed zal worden. Ook kan de positie van de foetus in de baarmoeder en wie er naast ligt invloed hebben op het latere gedrag van de pup. Als de testes van een mannelijke foetus tot ontwikkeling komt wordt er testosteron uitgescheiden. Dit vindt zijn weg naar de hersenen van de pup, waar het verbindingen tot stand brengt die de mannelijke kenmerken zoals dominantie vastleggen.

Week 6 (36 tot 42 dagen)

Na zes weken heeft de foetus het uiterlijk van een miniatuur hondje. De foetus weegt nu ongeveer 6 gram en is 45 mm groot.

Harttonen kunnen nu met stethoscoop beluisterd worden. Huidskleur, haar, nagels en oogleden zijn te onderscheiden. Het skelet is zichtbaar op röntgenfoto’s en de schedel kan worden gevoeld. Vanaf dit moment tot aan de geboorte is groeien het enige wat de foetus doet. Hij is voor zijn voeding afhankelijk van de placenta en zijn longen zijn nog niet klaar om zuurstof op te nemen.

Week 7 (43 tot 49 dagen)

In deze week begint het skelet van de foetus steviger te worden en is het skelet vanaf ongeveer 43 dagen te zien op röntgenfoto’s. Aan het einde van deze week kun je voor het eerst de pups voelen bewegen. De haren op de buik van de teef beginnen uit te vallen zodat de pups als ze zjin geboren goed kunnen drinken.
Hieronder een plaatje van een pup in de vruchtkamer. Het buitenste vruchtvlies wordt chorion genoemd. Het binnenste vruchtvlies, het amnion, is een met een vloeistof (vruchtwater) gevuld en hierin bevindt zich het embryo. Tussen het amnion en chorion zijn de allantois en de dooierzak gelegen. De allantois staat door middel van een buis, die door de navelstreng loopt, de urachus, met de blaas in verbinding. De dooierzak is op vergelijkbare wijze door de dooierzaksteel met de darm verbonden. Beide verbindingen blijven in de navelstreng tijdens het gehele embryonale stadium intakt, hoewel de dooierzak in een later stadium dichtgroeit. De allantois vergroeit aan de ene kant met het amnion en aan de andere kant met het chorion. Bij de geboorte zijn slechts twee vruchtvliezen te zien aangezien de dooierzak in de nageboorte moeilijk terug te vinden is. De navelstreng van de vrucht doorboort het amnion en de bloedvaten van de navelstreng kunnen zich dus vertakken bij het chorion. Dit buitenste vruchtvlies vormt samen met het slijmvlies van de baarmoederwand de placenta of moederkoek.

 Week 8 (50 tot 56 dagen)

Er is niet veel nieuws te melden deze week. Groeien, groeien en nog eens groeien is wat de pups doen. Door de groei van de pups ontstaat er steeds meer plaatsgebrek in de buik van de teef waardoor de maag in verdrukking kan komen waardoor de teef wat minder eetlust kan hebben. De beweging van de pups zijn nu goed voelbaar.
Tijdens rustpauzes van de moeder kan men de pups voelen bewegen. Vanaf dag 57 kunnen de pups zonder problemen ter wereld komen.

Week 9 (57 tot 63 dagen)

Dit is de laatste week van de dracht en is behoorlijk zwaar voor de teef. Vanaf dag 57 kunnen ze worden geboren zonder problemen. Hieronder een foto van een foetus van 60 dagen oud.

Foetale vliezen

1. Chorion (buitenste eivlies) met vlokken
2. Glad chorion
3. Allantois (embryonale urineblaas)
4. Amnion (binnenste eivlies)
5. Navelblaas
6. Rand van de placenta
7. Placenta van het endothelio-choriale type

 

 De ontwikkelingsfase van een hond

De ontwikkelingsfase van de hond kunnen 

worden onderverdeeld in 6 fases:

1. de neonatale fase;
2. de overgangsfase;
3. de socialisatie periode;
4. de juveniele (jeugd) fase;
5. de puberteit;
6. volwassenfase.

Hieronder worden de diverse fasen beschreven. Er moet wel rekening gehouden worden dat de periodes niet exact afgebakend kunnen worden. Ook bij de hond heb je vroeg- en laatbloeiers.

 1. De neonatale fase

 De neonatale fase is de periode vanaf de dag dat de pups geboren worden tot ongeveer 14 dagen. De pups worden na een draagtijd van gemiddeld 9 weken (59 tot 63 dagen) doof en blind geboren. De eerste 10 – 14 dagen blijven ze dit. Deze fase bestaat voornamelijk uit eten, slapen en groeien. Ze kunnen al wel voelen en ruiken. Met behulp van hun neus en tastzin vinden zij de weg naar de tepel van de moeder.

Ze leren ergens in deze twee weken ook de geur van hun moeder en die van hun broertjes en zusjes te herkennen en weten zodoende voor de rest van hun leven hoe honden ruiken.

De pups nemen in deze periode ook de geur van mensen in zich op, in deze levensfase ontstaat de binding hond – mens al. Het is belangrijk dat de pups elke dag even in de hand zijn, maar laat in deze fase nog niet te veel (vreemde) mensen bij de pups.

De navelstreng begint al na de eerste dag in te drogen en valt er na ongeveer een week af. Vanaf de tiende dag kunnen de oogjes open gaan.

Verder is het belangrijk dat de pups in deze fase voldoende rust krijgen.

 2. De overgangsfase

 De overgangsfase is ongeveer tussen de 10 en 21 dagen. Deze fase gaat vooraf aan de socialisatieperiode. De pups openen hun oogjes, beginnen wat rond te kruipen en gaan ook horen. Langzaam ontwikkelt hun gezichtsvermogen.

Rond de 3e week is hun gezichtsvermogen volledig ontwikkeld en ook hun reukvermogen komt op volle sterkte. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit en spelen ook al wat met elkaar.

De pups drinken in eerste instantie moedermelk/puppymelk, maar tegen het einde van deze fase wordt ook begonnen met vaster voedsel (pap).

Met twee weken krijgen de pups hun eerste wormkuurtje. Pups kunnen namelijk al in de baarmoeder besmet raken door wormen.

Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang pups goed te ontwormen. Het is belangrijk om het ontwormingsschema te volgen.

In deze periode (met 3 à 4 weken) komen ook de eerste tandjes door.

 3. De socialisatieperiode

 De socialisatieperiode is tussen de 3 tot 12 weken. Deze periode kunnen we indelen in twee fasen, de inprentingsfase (3 tot 5 weken) en de eigenlijke socialisatiefase (5 tot 8 weken).

De inprentingsfase in een belangrijke periode in het leven van de pups. In deze periode gaan de pups op onderzoek uit, gaan spelen met moeder en nestgenootjes, reageren op harde geluiden, kwispelen, eten hun eerste vaste voedsel en gaan ook bij het nest vandaan om hun plasje of poepje te doen. Het is dan ook belangrijk dat de pups zoveel mogelijk verschillende indrukken en geluiden ervaren.

Er komt ook meer bezoek naar de pups kijken en ze komen dus meer in aanraking met de mens. Dit wordt socialiseren genoemd. Deze eerste socialisatieperiode moet rustig gebeuren zodat de pup alles goed kan verwerken.

De pups worden met 4 weken weer ontwormd.

Op de leeftijd van 5 weken beginnen de pups brokjes te eten. De pup vindt het lekker om ergens op te kauwen omdat in deze periode de tanden en kiezen verder doorkomen. Met 6 weken worden de pups weer ontwormd.

Met 5 tot 8 weken wordt door middel van spel geleerd hoe de pup zich sociaal moet gedragen ten opzichte van de broertjes, zusjes en andere soortgenoten. Zo wordt spelenderwijs al een ‘rangorde’ tussen de pups gevormd. Ze oefenen verdediging en vluchtgedrag.

Als het nodig is wordt de pup door de moederhond gecorrigeerd. De nestbinding is groot maar gaat geleidelijk aan afnemen. Op de leeftijd van ongeveer 7 weken gaat de nieuwsgierigheid voor zijn omgeving de overhand krijgen. De pups moeten in deze periode de kans krijgen om veel dingen te kunnen onderzoeken en in contact te komen met verschillende mensen, kinderen en dieren.

Opvallend is in deze periode dat de puppies het gedrag van de volwassen roedelgenoten proberen te imiteren/overnemen.

In deze weken zijn de pups goed gegroeid, is vaster in zijn bewegingen en volwassener geworden. Hij heeft zijn eerste vaccinatie gehad, is bekeken door de dierenarts en meestal gechipt. Hij is klaar om de volgende fase in te stappen: naar huis met zijn nieuwe baas.

De socialisatieperiode gaat bij zijn nieuwe baas door. Zijn wereld wordt veel groter, het is belangrijk om de pup overal mee naartoe te nemen, zodat hij zoveel mogelijk positieve ervaringen op kan doen.

In deze periode leert de pup heel snel en vergeet dit de rest van zijn leven niet meer. De pup gaat nu ook onze taal leren, de woordjes ‘ja’ en ‘nee’ zijn belangrijk bij de opvoeding van uw pup. Straf de hond nooit voor overmoedig gedrag, dat maakt hem onzeker.

Met 8 weken moet de pup weer ontwormd worden. Bij 9 weken krijgt de pup zijn 2e vaccinatie. De pup zal met zijn baas voor de eerste keer naar de dierenarts gaan.

Bij het eerste onderzoek kijkt de dierenarts de pup altijd goed na, hij controleert bijvoorbeeld het gebit, ogen en oren worden bekeken, naar het hart en de longen wordt geluisterd, de buik wordt gecontroleerd of er geen navelbreuk is, de pup wordt gewogen, bij een reutje wordt gecontroleerd of de balletjes zijn ingedaald en eventueel wordt de chip gecontroleerd.

Na de 2e vaccinatie mag u met uw pup naar puppycursus. Het is belangrijk dat de pup in de komende periode (vanaf zo’n 8 weken) in aanraking komt met andere honden.

 4. De juveniele (jeugd)fase

 De juveniele fase is de periode van 3 tot 6 maanden, ook wel de tweede socialisatiefase genoemd.

In deze periode heeft de nieuwsgierigheid van de eerste socialisatiefase plaats gemaakt voor angst. De pup treedt de wereld niet zo enthousiast meer tegemoet, maar wordt terughoudender en kan vluchtgedrag vertonen.

Het herstelvermogen na een vervelende ervaring duurt langer en de kans dat de pup blijvend bang blijft voor bepaalde dingen is groter.

In deze periode wil de hond ook weten welke rangordeplaats hij in de roedel heeft. Het is dus belangrijk dat de rangorde in evenwicht is. De baas is de hoogste in de roedel en geeft hem vertrouwen.

Bij 12 weken krijgt de pup zijn 3e vaccinatie, “de grote cocktail”.

 5. De puberteit

 Tussen de 6 maanden en 1 jaar komt de pup in zijn puberteit. Hij wordt een stuk zelfstandiger en denkt de baas niet meer nodig te hebben. Hij wordt zich bewuster van zijn seksualiteit, de reu gaat zijn poot opbeuren, teefjes worden voor het eerst loops.

De hond luistert “slechter” en gaat er vandoor. In de puberteit krijgt de hond ook meer de neiging om zijn territorium en bezit (speeltjes, kluifjes, voer, mand, bench) te verdedigen. Dus let op met kleine kinderen. Laat nooit uw kind het speeltje van de hond afpakken of in zijn bench gaan zitten.

Hij zal/kan proberen hoger in rang te komen binnen uw gezin. Het is dan ook belangrijk dat de baas in deze periode consequent en duidelijk is naar zijn hond. Als volwassen hond kan het zijn dat hij de kinderen lager in rang ziet.

Zolang u zelf aanwezig bent zal de rang van uw kinderen hoger zijn, maar op het moment dat de kinderen alleen zijn met de hond vervalt dit effect. Laat uw kinderen dus nooit alleen met uw (puberende) hond.

Hoelang de hond last heeft van deze puberteit is verschillend en ligt o.a. aan de manier van leidinggeven van de baas en het ras.

 6. De volwassenfase

 Vanaf 12 maanden spreken we van volwassenfase.

De meeste honden (afhankelijk van het ras) zijn uitgegroeid als ze anderhalf jaar oud zijn. Het karakter van een volwassen hond blijft meestal vrij stabiel.

Als de hond seksueel volwassen is en hij weet dat zijn baas de leider van de roedel is, komt er weer rust. De plaats in de roedel ligt vast. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb