Zwangerschap Zora

Zora is op 6 maart 2013 loops geworden. Omdat Zora bijna toe was aan de jaarlijkse vacciantie, is deze meteen gegeven en is zij ontwormd. Op 16 maart zijn wij voor het eerst naar Fledder geweest, maar helaas vond er geen dekking plaats, op 17 maart hebben we het nogmaals geprobeerd maar weer geen dekking.

Wij zijn advies gaan vragen wat we nu het beste konden doen. Het advies was om progesteron te laten prikken.

Op dinsdag 19 maart en woensdag  20 maart ben ik naar Eersel geweest bij de kliniek voor gezelschapsdieren om progestron te laten prikken en een inwendig onderzoek. Beide dagen was het progesteron te laag, maar bij inwendig onderzoek was zij wel klaar voor een dekking.

Op donderdag 21 maart opnieuw bloed laten prikken voor de progestron waarde, nu was de waarde naar 17 gestegen en het advies, meteen naar Fledder te gaan voor de dekking. Die avond naar Delft gegeaan en de eerste dekking vond plaats. Zaterdag 23 maart in de ochtend naar Delft gereden waar de tweede dekking plaats heeft gevonden.

En toen wachten, wachten is Zora zwanger of niet.

Wij denken dat Zora zwanger is omdat zij minder actief is als voorheen, slaapt meer en eet minder goed, zelfs vers vlees laat ze in haar bak liggen. Op 16 april heeft de dierenarts pups gevoeld en bevestigd dat Zora zwanger is. Op 18 april is Zora vier weken zwanger, haar tepels beginnen groter te worden. De draagtijd  van een hond is meestal tussen de 58 en 65 dagen. Zora kan vanaf 18 mei gaan bevallen. Als de pups 8 weken oud zijn mogen ze naar de hun nieuwe baasje. Spannend.

 

Vandaag 25 april is Zora vijf weken zwanger. Wij merken dat Zora thuis meer slaapt als voorheen, buiten is zij nog actief. Als ze slaapt lijkt zij meer te dromen in elk geval hoorbaar te dromen, laat soort blafjes horen. Dit deed ze als kleine pup ook. Aan einde van het bos net voor de woonwijk is een sloot waar ze op de terugweg van de wandeling in gaat liggen om af te koelen en even te rusten. Ziet er echt grappig uit, ligt ze heel ontspannen in het water. Je zou het eigenlijk zelf moeten kunnen zien.

 

Haar tepels groeien verder en zij lijkt ook dikker te worden. De weegschaal geeft aan dat ze 600 gram zwaarder is geworden vanaf het moment van de dekking. Graag eet ze honden koekjes en snoepjes maar haar gewone brok en vlees laat ze in haar bak liggen. Wij hebben geprobeerd om haar vaker kleine hoeveelheden te geven maar ook dan eet zij niet. Verder is zij wat snauwend naar andere mannen/reuen, ik heb gehoord dat dit komt omdat zij haar pups beschermt. Dat doet ze dan goed, mannetjes moeten niet teveel aan haar komen.  

Zora is vandaag 2 mei zes weken zwanger en ze begint al aardig dik te worden. Het gewicht is ook met 1,6 kilo toegenomen tegenover vorige week. Wij merken dat ze steeds meer languit ligt en het liefste op de vloer, ze ligt niet graag meer op haar kussen.

 

Het eten gaat nu weer goed, wij hebben het advies gekregen om haar voer met puppy voer te mengen en dat eet ze goed, zo krijgt ze toch haar energie binnen. Ook de tepels en de melkklieren zwellen steeds meer op en veranderen van kleur. Buiten kan ze nog steeds actief zijn maar ze rent wel minder en ook bij het springen over bijvoorbeeld een sloot zie je wel dat het niet meer zo soepeltjes gaat. Verder zien we met het zwemmen dat ze minder zin heeft om takken uit het water te halen. In een afgesloten stuk bos klimt ze nog steeds door een hek, ben benieuwd wanneer ze daar ook niet meer doorheen past. Het gaat goed met Zora, ondanks dat ze minder engerie heeft en meer slaapt als voorheen. Wel hebben we besloten in overleg met de uitlaatservice (gaat ze 1x pw mee uit) dat ze vanaf vandaag niet meer mee gaat op donderdag.

Zora was gisteren 9 mei zeven weken zwanger, het gaat goed met Zora. Woensdag heb ik voorlopig de laatste speurles gehad. Ondanks de extra kilo's die ze mee moet nemen speurde ze heel goed en hield ze het tempo er goed in. Daarna  zijn wij naar witven gelopen om lekker even af te koelen en tot rust te komen.

Zora is afgelopen week 1,3 kilo aangekomen, je merkt vooral in de avond dat het haar wat zwaar is. Ze heeft dan soms een snelle ademhaling en kost het haar wat moeite op te komen of zich om te draaien. De laatste dagen toen het warm was merkte je dat ze minder zin had om te wandelen, nu het weer wat koeler is gaat het weer goed. Het eten gaat nu wat wisselend, soms eet ze alles ineens op en andere keer maar een deel van haar maaltijd. Lekkere dingen gaan er altijd wel in. Wij hebben haar temperatuur opgenomen om te weten wat haar normale temperatuur is. De temperatuur gaan we vanaf volgende week donderdag dagelijks meten, de temperatuur daalt 24 uur voor de bevalling met 1 tot 1,5 graad. Wij hebben dan een idee wanneer de bevalling zich zal aankondigd.  

De melkklieren zetten meer op en de buikharen beginnen uit te vallen. Vandaag de spullen voor de bevalling en de pups opgehaald. Vanavond de werpkist opgezet en haar kussen erin gelegd, Zora ging er meteen in liggen.

 

Enkele foto's van Zora tijdens het wandelen en de groei van de buik en tepels/melkklieren.

 

Vandaag zaterdag 11 mei hebben we de pups voelen bewegen, echt heel gaaf. Wij hingen met zijn allen aan haar buik om de schopjes te voelen tegen onze hand. Er zit wel een druk baasje bij hoor. Volgens mij heb ik zelfs een hartje van een pup gehoord met de stethoscoop van mijn werk. Dit is super genieten, zou ze er zelf ook van genieten? Kon Zora maar vertellen wat ze voelt en hoe ze het ervaart. Haar buikharen vallen nu met bosjes uit, hebben haar zachtjes geborsteld, dat vindt ze fijn.

Vandaag 12 mei moederdag, Zora heeft heerlijk met ons ontbeten, kreeg allemaal lekkere dingen van de ontbijt tafel. Daarna een lange wandeling met de kinderen, lekker gezwommen en met takken gesjouwd. Bij thuiskomst een moederdag verrassing voor de a.s moeder en speeltjes voor de pups. Omdat er bezoek komt die Zora graag willen ontmoeten en misschien wel een pup willen snel nog even in bad om al het zand uit de vacht spoelen zodat Zora er zometeen netjes uitziet.  

Vandaag 14 mei merken wij dat de extra kilo's Zora zwaar worden. Ze gaat wel mee wandelen maar loopt rustig, rennen zie ik haar eigenlijk niet meer doen. In het bos kan ze nog wel haar pas versnellen als ze een konijnen geurtje te pakken heeft of als ik een denneappel of tak gooi. Ze probeert dan nog te rennen maar dat houd ze maar enkele stappen vol. Springen over sloten zie ik haar niet meer doen en het water/vennetjes loopt ze gewoon voorbij zonder erin te gaan. Ze waggelt wat met lopen en zij blijft vaker achter. Ik heb mijn pas al een tijdje aangepast en wij wandelen nu heel rustig, komen niet meer zover in het bos. Ik heb haar vandaag toch gewogen en temperatuur gemeten. Ja, hoor weer dik halve kilo erbij. Je ziet het echt aan haar, ze wordt dik en dikker, haar buik is gespannen. Het is erg leuk om de puppys te voelen bewegen. De buikharen blijft ze verliezen en de melkklieren groeien gestaag door. Zora heeft een mooie kaart gekregen van Fledder met een dikke knuffel van hem, leuk he.

Zora is vandaag 16 mei acht weken zwanger en dat is te zien ook, echt dik is zij geworden. En dat merkt ze nu ook in haar conditie, deze gaat nu snel achteruit. Het rennen en springen is helemaal over, zij sjouwt wat achter mij aan en is niet meer zo goed vooruit te krijgen. Ze eet redelijk goed maar extra eten geven zoals mij geleerd op de fokkerscursus doet ze niet, gelukkig meng ik puppy brok met haar brok zodat ze toch extra energie binnen krijgt. Het is jammer dat je op de foto's het verschil niet zo goed kan zienZora is vandaag 16 mei acht weken zwanger en dat is te zien ook, echt dik is zij geworden. En dat merkt ze nu ook in haar conditie, deze gaat nu snel achteruit. Het rennen en springen is helemaal over, zij sjouwt wat achter mij aan en is niet meer zo goed vooruit te krijgen. Ze eet redelijk goed maar extra eten geven zoals mij geleerd op de fokkerscursus doet ze niet, gelukkig meng ik puppy brok met haar brok zodat ze toch extra energie binnen krijgt. Het is jammer dat je op de foto's het  als in het echt.

Voor het eerst in haar leven laat ze merken dat ze naar huis wil en het wandelen genoeg vindt. Met mijn man of kinderen wil ze niet meer mee als ik in de buurt ben, draaide vanmorgen zelfs om. Ik zette de groencontainer aan de weg en mijn man zou wandeling met haar maken omdat ik moest werken. Hij loopt met haar zijn al bijna op de hoek van de straat en zij ziet dat ik de container aan de weg zet en loopt terug naar de deur waar ik net door naar binnen ben gegaan. Het gewicht is een halve kilo toegenomen in twee dagen.

Alles is nu klaar voor de bevalling, werpkist, warmtelamp hangt en de camera hangt en is geinstalleerd. Het heeft wat tijd en engerie gekost maar het is gelukt, je kunt vanaf mobiel of ipad inloggen en beelden volgen. Bijna een dag taak voor de voorbereiding van het nest. De mensen waar een pup voor is (weet ik als deze geboren zijn, hoeveel pups, kleur, reu, teef in combinatie met ieders voorkeur) krijgen je de inlog code en beschrijving hoe je thuis moeder en pups kunt volgen, natuurlijk is dat een extraatje want de pup in echt zien, voelen en vasthouden dat is het helemaal. Iedereen is natuurlijk welkom om  te komen knuffelen met moeder en pups. De spanning stijgt, wanneer en hoeveel pups gaan er komen? Vanaf zaterdag kan de bevalling zich aankondig, maar het kan ook nog aantal dagen duren. Ik hoop voor haar dat weekeind de pups zich aankondigen. Denk nu wel, wat doe ik haar aan, beetje zielig ligt ze op de vloer. Soms is ze wat onrustig ligt dan daar en dan daar maar kan niet echt lekkere plek/ houding vinden.

Het aftellen is begonnen nu goed de temperatuur in de gaten houden, als deze zakt, kan dat een aanwijzing zijn dat de bevalling in aantocht is. Spannend, maar wij houden iedereen op de hoogte en schrijven alles zo snel mogelijk op de site. Dus houd de site goed in de gaten.

17 Mei vanmorgen maakte Zora mij wakker met enkele blafjes (5 uur), zij was ongewoon blij om mij te zien. Ben bij haar gebleven, ze wilde steeds naar buiten, plas, poep, weer naar binnen en weer naar buiten enz. Rond 8.30 samen met een andere stabij een rondje gelopen, wat eigenlijk goed ging. Thuis gekomen weer het zelfde verhaal naar buiten, binnen enz. Zora begint meer te hijgen onrustiger, met knuffels aan het sjouwen en zelfs in de tuin aan het begraven (heeft ze nog nooit gedaan, alleen botjes). Temperatuur gemeten 37,6. Ze is gaten aan graven in de tuin, op haar kussen aan het krabben, hijgen toch nog maar eens temperatuur meten 37,2 aan het zakken.  De dierenarts ingelicht dat de bevalling niet heel lang meer op zich zal laten wachten en fokkers die mij bijstaan met de bevalling gebeld. Advies om haar niet meer alleen te laten, dus blijf ik lekker bij haar en rust in huis. Wachten hoe het nu verder gaat.

Zora heeft een tijd lekker liggen slapen, dan weer naar buiten en knuffels begraven. Zora heeft de kruidentuin van de kinderen helemaal omgewoeld dat vinden de kids minder leuk. Temperatuur om 15 uur 37.4 afwachten. Ben wel benieuwd hoe de bevalling zal gaan, hoeveel pups ze krijgt en welke kleur.

Het blijft een beetje het zelfde slaapt even, wat onrustig, hijgen, soms beetje rillen.  Als ze naar buiten gaat kruipt ze in het tuinhuis en gaat daar liggen, dat vind ik niet zo fijn want dan kan ik haar niet in de gaten houden. Enkele keren niet naar buiten laten gaan, nu is ze in de werpkist gaan liggen. Temperatuur gemeten om 18 .00 uur 37.2. Dus het blijft spannend.

De hele dag beetje het zelfde, hijgen, buiten, binnen onrustig of slapen. Eindelijk proberen wij toch even te gaan slapen maar Zora wil niet. Zora bij mij op het matras gelegd en zij werd helemaal rustig. Na ongeveer een half uur voel ik vocht en beginnen de weeen en om 1.55 werd de eerste pup geboren, gaaf he.

Naar het kopje bevalling.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb