Deze pagina is gevuld met de belevenissen van moeder Zora en haar 7 pups. De pups zijn begin april naar hun nieuwe baasjes gegaan. 

Week 1: van 9-16 februari

10 februari het gaat super met moeder en pups. Een super lieve en zorgzame moeder. De pups drinken allemaal goed en zijn al aangekomen in gewicht. Zora wil niet bij haar pups weg en ik moet haar bijna meesleuren om buiten even te gaan plassen. Ook het eten en drinken draag ik aan want ze wil echt niet weg bij de pups. Het is vandaag wat rommelig, dierenarts die komt kijken en pups en moeder onderzoekt of alles goed is, gelukkig alles prima. De pup bemiddeling bellen en afstemmen, mails beantwoorden de formulieren invullen. Allerlei bezoek en telefoontje en felicitaties, super fijn en leuk.  Ook Jente wordt niet vergeten, al is ze wat van slag omdat alles anders is. Een vriendin kwam langs met een grote mand met knuffels en lekkers voor de honden en baasjes, super leuk. Druk maar genieten, zeker omdat moeder en pups het zo ontzettend goed doen.  

Gewicht dag 1
pup 1 352
pup 2 384
pup 3 398
pup 4 316
pup 5 318
pup 6 288
pup 7 354

11 februari weer een drukke dag veel bezoek, telefoontje en mails, natuurlijk de site eens bijwerken. Het is erg gezellig en leuk allemaal. Alle pups drinken goed en heerlijk gegroeid allemaal. Zora is nog moeilijk weg te krijgen bij haar pups en eten en drinken krijgt ze in werpkist aangeboden anders eet en drinkt ze niets. Zo grappig te zien dat ze herkend wie hier regelmatig komen die accepteert ze beter bij de pups, ze houd iedereen in de gaten zeker als ze een pup oppakken. De postbode wilde graag de pups even zien, die kent ze goed want deze heeft altijd koekjes voor de honden bij zich maar in huis bij ons en dicht bij de pups was ze niet gelukkig mee. Een vriendin heeft Jente lekker mee genomen naar het bos en haar heerlijk verwend met koekjes. Ook voor Zora had ze allerlei lekkere dingen bij, maar ze kwam er niet voor uit de werpkist. Drukke maar gezellige dag, gelukkig gaat het super goed met moeder en pups dat is wel het allerbelangrijkste, genieten.  

12 februari de pups zijn heerlijk gegroeid, ze drinken en slapen. Heerlijk die geluidjes van de pups en echte puppy geur. De naveltjes zijn afgevallen en kussentjes worden al beetje zwart op de pootjes. Tijdens het verschonen liggen ze heerlijk in een mand. Geweldig zoals Zora voor haar pups zorgt. Ze wil nog steeds niet mee uit, ik moet er veel moeite voor doen en met veel lekkers lukt het om haar mee te krijgen. Als het lekkers op is wil ze zo snel mogelijk weer naar huis. Een zorgzame moeder. Vandaag bezoek  gehad van  de eigenaar/vader van de pups. Ook twee toekomstige baasjes zijn op bezoek geweest. Zora, pups en wij zijn heerlijk verwend. Super gezellig en leuk allemaal. Jente is lekker verwend door mijn vriendin die haar heeft meegenomen en met haar naar het bos is geweest. Super fijn. Jente is nog beetje van slag. Ze reageert op de geluidjes van de pups maar durft er niet bij, mag ze niet van Zora. De honden taal is duidelijk voor haar. Beetje zielig vindt ik het wel.  

13 februari de pups groeien ontzettend hard, je ziet de buikjes dikker worden. Vandaag een groter rondje gelopen met Zora, koste even moeite om haar mee te krijgen maar ze is mee geweest rondje bos op de terug weg ging ze steeds sneller lopen. Meteen gebruik van gemaakt om de reutjes en teefjes apart op de foto te zetten. De mooie knuffel gekregen van de vader van de pups wil Zora niet in haar werpkist hebben steeds pakt ze deze vast en wil het beest verstoppen, ze wordt er wat onrustig van. Helaas de rups nog even weggelegd tot de pups wat groter zijn. Vanmorgen al gezellig bezoek voor de pups en vandaag komen ook ander toekomstige eigenaren kennis maken met ons en de hondjes. Het gaat goed met moeder en pups, wij genieten van het mooie stel.

14 februari vandaag een heerlijke dag gehad, gezellig bezoek en lekker verwend. Moeder en pups doen het erg goed. De pups zijn weer allemaal gegroeid. Zora komt al vaker uit de werpkist en vanmorgen al flinker rondje door het bos gelopen en dat ging goed. Zelf begint ze ook weer aan te geven als ze naar buiten wil. Ze houd de pups wel goed in de gaten vanmorgen had iedereen een pup om te knuffelen en nog paar pupjes in de bak, Zora liep tussen bak en ons te drentelen om alles goed in de gaten te houden. Zeker als pups een geluidje maakte stond ze erbij. Je merkt dat de pups dikker worden en meer van moeder wegkruipen om te slapen. Als ze honger hebben en de tepel niet vinden kunnen ze flink van zich laten horen. Hun leven bestaat nog voornamelijk uit drinken en slapen, heerlijk toch. Ook Jente mag al ietsje dichter bij komen, niet aan de pups maar mag al in de ren komen. Mijn vakantie is alweer voorbij wat gaat dat snel, helaas zal er ook gewerkt moeten worden. Gelukkig zijn de pups ook dan in goede handen en poten. Ga zoveel mogelijk uurtjes sprokkelen om zoveel mogelijk bij de pups te kunnen zijn. Het blijft een feest om te mogen genieten van dit prachtige nestje. Drie pups hebben een hartje, past bij valentijnsdag vandaag.

15 februari weer zijn de pups goed gegroeid, wat gaat dat groeien snel. Je hoort de pups drinken, zo grappig dat klokken tijdens het drinken. De eerst pup, teef 6 heeft zijn geboorte gewicht verdubbeld. Zora gaat steeds makkelijker mee uit en ook tussen door komt ze vaker uit de werpkist. De pups slapen veel of liggen te drinken. Na het werken, school en eten iedereen hier met een pup op schoot om te knuffelen wat is dat toch heerlijk. Ze passen bijna niet meer op je hand, zoals paar dagen geleden. De pups zijn super goed en met veel liefde verzorgd al ben ik zelf niet thuis. Dat is een fijn gevoel.

16 februari vandaag zijn de pups een week oud. Wat is deze week omgevlogen. Wij genieten van dit prachtige 7 tal en fijne zorgzame lieve moeder. De meeste pups hebben hun geboorte gewicht verdubbeld, sommige nog net niet op aantal gram na. Morgen hebben alle pups het geboorte gewicht verdubbeld. Je ziet ze groeien, geweldig. Blij dat het met moeder en pups zo goed gaat, je ziet dat ze meer door de werpkist kruipen en langer zonder hun moeder kunnen zijn. Zora gaat graag weer mee wandelen, op de terug weg krijgt ze wel haast om naar huis te gaan, in bos geniet ze weer. Zora gaat ook vaker naast de werpkist liggen.

datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
9 februari geboorte 333 357 360 297 297 266 321
Week 1
10 februari dag 1 352 384 398 316 318 288 354
11 februari dag 2 378 408 430 340 348 320 378
12 februari dag 3 425 454 487 397 391 378 418
13 februari dag 4 471 510 530 440 450 405 480
14 februari dag 5 530 575 605 500 520 470 535
15 februari dag 6 590 630 670 570 550 555 630
16 februari dag 7 640 675 715 630 595 600 695

Week 2: 17-23 februari

17 februari alle pups hebben hun geboorte gewicht verdubbeld. Ze doen het super goed. Het is nog veel slapen en eten en soms kruipen ze door de werpkist. Ze kunnen al langer zonder hun moeder, slapen dan rustig. Als ze honger hebben hoor je het wel wat kunnen ze een herrie maken met zijn allen. Vandaag weer heerlijk genoten van dit prachtige 7 tal, kan uren naar ze blijven kijken. Verder veel bezoek gehad vandaag, erg gezellig allemaal. En Zora, Jente, pups en wij zijn weer ontzettend verwend. Een heerlijke dag. 

19 februari het gaat goed met moeder en pups, blijven lekker groeien, drinken en slapen. Je ziet dat ze nu ook zelf gaan poepen of als je ze op schoot hebt dat ze plas of poep doen. De oortjes gaan al meer hangen, staan niet meer naar boven. Zora gaat vaker voor de kist liggen, kan dan de pups in gaten houden. Ze geniet van de wandelingen, als we richting huis gaan blijft ze haar pas wel versnellen. Wij knuffelen en genieten van de pups, wat een prachtige tijd. Nu is er nog rust voordat over aantal dagen de drukte losbarst als ze gaan lopen, oren en ogen open gaan.  

21 februari de pups groeien lekker door, drinken en slapen veel. De nageltjes zijn geknipt. De eerste pup heeft vandaag zijn oogjes open en bij aantal zal het niet lang meer duren voor de ogen open gaan, spleetje te zien. De oren hangen allemaal naar beneden en pups proberen te gaan lopen. Heel grappig om te zien nog beetje tussen kruipen en lopen in. Zora gaat steeds vaker buiten de werpkist liggen, houd haar kids wel in de gaten en bij bepaalde piepjes gaat ze er naar toe. Ze gaan steeds meer plassen en poepen of in elk geval Zora kan niet meer bij houden met opruimen en wij zien het meer liggen. Vanmorgen tijdens het wegen poept er een over mijn hand, heerlijk. Nu mogen wij steeds meer gaan zorgen en helpen met opruimen. Wat een heerlijk stel, genieten. Ook afgelopen dagen weer veel bezoek gehad en heerlijk verwend, dank je wel allemaal. 

23 februari vandaag alweer 2 weken oud wat gaat het snel. Het groeien gaat niet meer zo hard als in begin. Vandaag de pups, Zora en Jente ontwormd en nu veel poep ruimen haha, Zora bleef kijken of wij het allemaal wel goed doen. Zora denkt ruim die poep zelf maar op baas dat ga ik niet doen al die spuitpoep. Altijd na het ontwormen krijgen ze spuit poep. Grappige dat ze al in een poephouding gaan staan en dan spuit het eruit.

Het eerste schotje erin gedaan want gisteren lag de eerste pup buiten de werpkist, was eruit geklommen maar kon er niet terug in, toch echt beetje te koud. Verder heerlijk genieten van het prachtige stel. Heel veel knuffelen met ze, en toen werd ik onder gepoept. Allemaal hebben ze de oogjes open zo grappig en lopen wordt elke dag beetje meer echt lopen. Jente mag ook dichter bij de pups komen, dat doet ze heel voorzichtig. Leuk om te zien Zora en Jente ieder aan een kant van de werpkist. Zora wil Jente wel in de gaten houden. Vandaag voor eerste weer eens zoals van ouds een flinke wandeling gemaakt in het bos, beiden honden en ik hebben genoten.  

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
week 2
17 februari dag 8 680 735 815 675 650 660 765
18 februari dag 9 735 800 895 730 725 715 840
19 februari dag 10 790 825 910 770 750 745 890
20 februari dag 11 845 910 975 865 805 805 960
21 februari dag 12 915 940 1035 885 880 825 1035
22 februari dag 13 970 985 1145 945 945 830 1120
23 februari dag 14 975 1010 1175 980 960 875 1120

 Week 3: 24 februari-1 maart

 26 februari  weer een mijlpaal bereikt, alle pups wegen meer dan een kilo. Het groeien gaat minder snel, ook het ontwormen geeft wat diarree. Dus alle pups onder de poep. Ze lopen al echt door de bak en gaan met elkaar spelen. De werpkist en omgeving verbouwd zodat ze geen last meer hebben van de stangen en ook uit de werpkist kunnen. Het speelgoed neergelegd kunnen ze gaan ontdekken en dat doen ze. Erg leuk om ze te zien lopen, spelen en de pups doen nieuwe ervaringen op. Eentje duwde met zijn snuit de bal vooruit. Ze reageren steeds meer op je stem en kijken naar dingen. De pups zien er nu echt anders uit worden meer hondjes en de interactie is prachtig om te zien.  

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 3
26 februari dag 17 1105 1100 1175 1095 1005 1020 1125
28 februari dag 19 1145 1135 1215 1180 1115 1095 1190
1 maart dag 21 1235 1240 1365 1310 1215 1215 1320

26 februari de pups groeien lekker verder en beginnen steeds meer te lopen. Ook spelen de pups meer met elkaar, knuffels en speelgoed. Daarnaast gaan ze al vaker uit de werpkist, terug in de werpkist is nog lastig. De pups gaan al zitten als een echte hond en kijken je aan of maken blaf geluiden. Ze komen al naar je toe als je ze roept en met je hand over de vloer gaat. Al bestaat de dag nog voornamelijk uit eten en slapen. De afgelopen dagen weer veel bezoek gehad, erg gezellig en goed voor socialisatie. Het is genieten en zo mooi om dit allemaal mee te mogen maken. Trots op Zora, Hessel en hun prachtige pups.

1 maart drie weken alweer, wat vliegt de tijd. Wij wegen minder vaak, ze groeien heerlijk door. Zora voedt haar pups met regelmaat en gaat dan naast de werpkist of buiten naast de ren liggen zodat ze het in de gaten kan houden maar de pups niet bij haar kunnen. Het wordt steeds leuker ze lopen meer rond en spelen steeds meer met elkaar en de spullen die er liggen. Verder reageren ze op je stem en komen naar je toe, genieten. Ze gaan meer op ontdekking tocht en gaan vaker de werpkist uit. Nog maar een keer de nagels geknipt en nog zijn ze scherp. En de eerste tandjes zijn te voelen bij verschillende pups. Jente loopt vaker de ren in en gaat bij de pups kijken, vindt het nog maar raar dat de pups naar haar toe komen lopen en vertrekt dan weer.  

Week 4: 2 - 8 maart

4 maart wat is het genieten en het wordt steeds leuker. De pups lopen al meer rond en spelen als ze wakker zijn. De wakkere momenten zijn nog kort, ze reageren op geluiden, stem en komen naar je toe. Hebben geluid speeltjes en bieden ze geleidelijk steeds meer huiselijke en andere geluiden aan. Jente komt steeds vaker bij de pups kijken en Zora vindt dat nu gelukkig goed. Alle pups hebben al aantal tanden, het weekend gaan we starten met bijvoeren van vlees. Als ze gegeten hebben gaan ze vaak plassen, trainingsmatjes en kranten neergelegd en hopen dat ze daar op gaan plassen. Tot nu toe wordt er door toeval soms op geplast.Blijven maar wassen he alles nat en vies, dat vinden we niet erg hoor. Het brengt zoveel moois en gezelligheid, helaas is dat soms moeilijk goed op een foto vast te leggen. Fototoestel niet snel genoeg bij de hand of knip niet op het goede moment. Ze worden te beweeglijk en staan niet even stil voor de foto. 

6 maart de pups hebben hun eerste bijvoeding gehad. Het vlees was even wennen maar toen ze het hadden geproefd ging het er wel in. De pups paar keer uit werpkist/ren gehaald om wereld te vergroten en te ontdekken in de kamer. De eerste keer was het wat vreemd maar ze durven steeds verder het huis in op ontdekkingstocht.  Het is zo genieten, lopen nu heerlijk rond en beginnen al te rennen. Spelen met elkaar en daarna zijn ze wel moe van de indrukken en slapen ze heerlijk. Het is prachtig te zien hoe ze zich ontwikkelen, ondernemend en nieuwsgierige pups. 

8 maart wat gaat de tijd snel de pups alweer 4 weken oud. Wat zijn ze mooi en ze ontwikkelen zich super goed. Lopen vrolijk rond, spelen met elkaar en reageren op ons of bezoek. Ook Jente speelt meer met de pups al weet ze soms niet wat ze met zoveel pups moet. Ze begint zelfs soms te zorgen voor de pups, likken. Het is genieten van het prachtige 7 tal. Elke dag krijgen ze 2x vlees en dat eten ze snel en goed op, verder voedt Zora nog regelmatig. Vandaag de pups ontwormd en nagels geknipt. Wij bieden ze steeds meer vreemde geluiden aan, CD met verschillende geluiden, met pollepel op deksel van de pan slaan. Het maakt ze allemaal niet uit, de pups vinden alles prima. De pups proberen al uit de ren te klimmen gelukkig lukt dit nog niet. Van de week is 1x een pup uit de werpkist geklommen en lag toen wij beneden kwamen heerlijk in het mandje te slapen. 

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 4
4 maart dag 24 1415 1390 1480 1455 1340 1390 1455
6 maart dag 26 1565 1525 1670 1595 1470 1545 1585
8 maart dag 28 1755 1625 1835 1720 1625 1670 1690

Week 5:  9 - 15 maart

11 maart weer een nieuwe ervaring opgedaan, pups zijn vandaag voor eerst buiten geweest. De tuin pup proef gemaakt en hekje gezet zodat ze in een deel van tuin lekker vrij kunnen spelen. Al mogen ze niet zonder toezicht buiten. Ook de bench aangepast want de dames en heren klommen er zelf steeds vaker uit, alles veranderd dat ze meer kunnen zien en wij lager deurhek open doen als ze buiten hun bench mogen spelen. Helaas moeten we dan wel goed opletten als Zora wil voeden want daar moeten we het hek ook voor openen. Grappige is dat pups zelf in bench gaan slapen na het spelen. Eentje stond achter deurtje en snapte niet dat die er niet in kon. Jente speelt steeds meer met de pups en neemt zelfs ook zorg taak op zich. Zora begint juist meer te snauwen als ze door de kamer lopen en ze bij haar willen drinken of bij haar mee willen eten. De camera aangepast dat iedereen meer kan zien, helaas gaat niet verder dus zullen de pups minder vaak te zien zijn. Het vlees gaat erg goed dus wij gaan morgen met geweekte brokken starten. De scherpe tandje worden al flink gebruikt om in je tenen te bijten en natuurlijk aan speelgoed of doeken te trekken. Wat genieten wij van dit heerlijke stel, prachtig om te zien en mee te knuffelen. Wat groeien en ontwikkelen de pups zich goed, leren elke dag veel nieuwe dingen.  

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 5
11 maart dag 31 1965 1835 2010 1940 1830 1870 1940
13 maart dag 33 2225 2050 2265 2205 2085 2115 2220
15 maart dag 35 2430 2195 2415 2350 2240 2210 2350

13 maart alle pups wegen allemaal over de 2 kilo, gisteren gestart met geweekte brokjes.bij geven. De pups eten het meteen goed op of ze niet anders gewend zijn. Zora voedt de pups ook nog regelmatig, dit gebeurd wel vaker staand, grappig om te zien. Het is dit weekend heerlijk weer dus elke dag lekker even buiten spelen en ontdekken van nieuw gebied. Vandaag is de half broer  van de pups (reutje uit eerste nest van Zora) op bezoek geweest. Heerlijke hond en dat ging prima met de pups. Helaas gaat weekend veel te snel om, morgen weer werken. Ik blijf liever bij de pups, zo super leuk met  het 7 tal. Het wordt steeds drukker maar oh zo leuk.

 15 maart het slopen is begonnen, halen heel de tuin overhoop, graven, trekken planten en krokussen stuk. Sjouwen met schoenen, trekken aan kabels en bijten overal in. Heerlijk stel ondernemende pups. Soms lijkt wel of ze aangeven naar buiten te willen en plassen of poepen dan maar ook net zo vaak gewoon door hele huis. In ochtend als werpkist open gaat sprinten ze eruit en gaan allemaal plassen en poepen buiten de ren en laatste dagen meteen naar buiten. Helaas onderweg heel spoor van plasjes. Het zijn nu al echt hele hondjes met honden manieren, lastig om de goeie momenten vast te leggen altijd te laat. Er zijn er die al in waterbakje gevallen zijn, natte pootjes. We hebben strand schelp opgezet en allerlei soorten geluiden, dingen expres laten vallen maar het maakt ze allemaal niet uit. Zo heerlijk om ze te zien rennen en spelen. Wij genieten volop van ons mooie 7 tal. Wat zijn ze allemaal prachtig en lief.

Week 6:  16 -  22 maart

 17 maart een kaartje van de chipper om op maandagmiddag de pups te chippen. Helaas is dit voor mij onmogelijk met mijn werk, gevraagd voor een andere dag. Dit betekent dat als de chip erin gezet wordt een naam bij een bepaalde pup hoort en stamboomnummer. Dit weekend een definitieve keuze maken. Altijd lastig, rekening houden met wensen van de nieuwe eigenaren en met hun woon- leefsituatie en karakter van pups wat ze tot nu toe laten zien. Welke pup past beste bij wie. De eerste afspraken zijn gemaakt voor het ophalen van de pup, met een brok in mijn keel, wat gaat het snel. Ik wil er nog niet aan denken. Ze zijn zo lief, prachtig en gezellig om in huis te hebben. Maar een komt een tijd dat ze uitvliegen naar hun nieuwe baasje waar ze het ook erg fijn gaan krijgen. 

18 maart vandaag is papa op bezoek geweest, erg gezellig. Hij vond al die pups soms wel wat vreemd en de pups keken op naar hun vader. Zo leuk om te zien, de pups hebben al in de gaten dat het een andere hond is dan moeder of half zus. De pups komen mij begroeten met zijn allen als ik thuiskom, zo leuk. Je merkt dat ze dingen steeds beter snappen. Begrijpen al dat lekkere dingen op tafel staan en klimmen er al tegen aan, lopen om de deur om naar binnen te gaan ipv tegen raam aan blijven staan. Als de koelkast of vaatwasser open gaan heb ik hulp. Wat leren die kleine hummeltjes veel. In ochtend ga ik om 6.30 uur  hoor ik geluidjes van de pups en ga met pups meteen naar buiten en dan poepen ze allemaal, je merkt dat kleed in werpkist nog nauwelijks nat is en kranten wel flink nat zijn. Soms lijkt het of pup aangeeft naar buiten te willen, gaat tegen deur aan staan en als ik deze op doe gaan ze poepen of plassen en heel vaak gaat gewoon door hele huis natuurlijk. Er zijn al pups die mee lopen naar de voordeur als mensen uitzwaai en lopen mee naar buiten. Het zijn allemaal zulke vrolijke en levendige pups en hun leefwereld wordt steeds groter.

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 6
17 maart dag 37 2690 2475 2700 2600 2440 2455 2580
18 maart dag 38 2770 2540 2790 2690 2550 2540 2700
20 maart dag 40 3010 2770 3020 2900 2830 2770 2950
22 maart dag 42 3310 3040 3350 3170 3055 2990 3245

20 maart het gaat super goed, de pups genieten van buiten spelen en van alle aandacht die ze krijgen. Veel bezoek gehad afgelopen dagen en ze zijn flink geknuffeld. Ze weten al wanneer er eten komt, reageren als je met de bakje bezig bent en komen allemaal naar de keuken gelopen. Ze krijgen 4x per dag eten, 2x vlees en 2x geweekte brokjes. Als we mensen uitzwaaien gaan ze mee naar de voordeur en lopen ook gewoon voor naar buiten. We hebben nog een logeer hond gehad voor 1 nachtje, ging prima met de pups vonden het wel intressant. Vanmorgen was de werpkist zo goed als droog nog toen ik beneden kwam, meteen naar buiten waar ze hun behoefte deden. Er komen steeds meer zwarte schimmels door op hun buik op hun poten, blesjes worden kleiner. Vandaag de lastige keuze en mededeling hoe de verdeling van de pups is, welke pup gaat naar welke nieuwe baas. Het zijn allemaal prachtige en lieve speelse hondjes met ieder zijn eigen trekjes. Gelukkig mogen wij komende weken nog even genieten van dit mooie stel. En daarna gaan ze begin april naar hun nieuwe thuis en begint opvoeden en hebben de nieuwe baasje een maatje voor het leven.

22 maart vandaag 6 weken oud dus de eerste vaccinatie gekregen van de dierenarts. Hij heeft alle pups nagekeken, prachtig nest zie hij. En het belangrijkste na onderzoek en inspectie alles gezond bevonden. Morgen worden ze ontwormd omdat ze vandaag hun vaccinatie hebben gekregen schuiven we dat een dag door. Jente speelt leuk met ze en vindt alles goed, ze kruipen op haar en bijten in de staart, poot en oren. Meestal is ze erg lief en soms een grom als ze het echt zat is. Wat de bakjes betekenen weten ze wel, komen allemaal in de keuken zitten als ik bezig ben met de brok of vlees. Ze doen het allemaal geweldig, spelen, rennen en stoeien, gewoon genieten. Wordt beetje saai maar het is echt zo leuk de pups te zien groeien en ontwikkelen. 

Nu iedereen weet welke pup die krijgt, even de pups voorstellen met naam:

pup 1 teef, Fiene zij gaat in Frankrijk wonen NHSB 3032969 

 

pup 2  teef, Trix zij gaat in Mariahout wonen NHSB 3032967

 

pup 3 reu, Romke hij gaat in Koningslust wonen NHSB 3032964

 

 

pup 4 reu, Jones hij gaat in Spoordonk wonen NHSB 3032966

 

pup 5 teef, Happy zij gaat in Nuenen wonen NHSB 3032968

 

pup 6 teef, Zora zij gaat in Hoorn wonen NHSB 3032970

 

pup 7 reu, Joep hij gaat in Deurne wonen NHSB 3032965

 

 Week 7:  23 - 29 maart

 23 maart voor eerst de deur uit, het veilige nest verlaten om met de auto naar het bos te gaan. Het was een heel avontuur en veel indrukken maar de pups liepen heerlijk in bos te rennen en onderzoeken. Ze ondergaan al die nieuwe indrukken heel goed. De pups zijn vandaag ontwormd.

 25 maart we dachten even naar de intratuin te gaan met aantal pups, helaas dicht. Het is goede vrijdag en daar hebben we niet aan gedacht. Dan maar even naar het dorp een ijsje eten. Het waren veel indrukken en de pups vielen al snel in slaap in het winkelwagentje.  

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 7
23 maart dag 43 3520 3115 3425 3310 3215 3095 3340
25 maart dag 45 3585 3255 3715 3490 3330 3295 3440
28 maart dag 48 4065 3625 4210 3940 3760 3620 3970
29 maart dag 49 4115 3640 4180 4010 3810 3710 3900

 26 maart vandaag een fotoshoot gedaan met de pups, ben benieuwd naar de foto's, met dank aan Patty. De pups deden het super hebben genoten van het uitstapje en daarna wel uitgeteld en moe. Het zijn een hoop nieuwe ervaringen, met de auto naar een nieuwe plek, waar water was en andere honden gezien.   

 28 maart een erg druk en gezellig paasweekend achter de rug. De foto's van fotoshoot zijn binnen en zijn heel erg mooi geworden. Mooie herinnering, dank je wel Patty. Naar de Intratuin geweest waar we veel aandacht kregen met de pups. De pups zijn door veel mensen en kinderen geknuffeld. Veel indrukken opgedaan dit weekend met andere honden, kuikentjes, auto's, winkelkarretjes en veel mensen en kinderen. De pups worden steeds drukker en blijven langer wakker, blaffen tegen elkaar wie het hardste kan. Het is zo lachen onder de kast door tegen over elkaar en maar blaffen.

De pups springen over de werpkist als ik deze afsluit. Dus afgelopen nacht voor eerst de pups in heel de bench voor de nacht, wat goed is gegaan. Jente houd de pups goed in de gaten en is erg lief voor ze. Het is een heerlijk druk en ondernemend stel pups, de wereld wordt steeds groter en daar genieten ze van.

Hieronder een aantal foto's van het paasweekend gemaakt door Francisca. Er zijn zoveel mooie foto's maar kunnen niet allemaal op de site gezet worden, erg mooi geworden. Dank je wel.

29 maart vandaag de nestkeuring van de NVSW gehad,  de dames vonden dat alles er goed uitzag, waren tevreden over het nest. Altijd fijn om te horen.

"Homogeen nest met diversiteit, snuitlengte, bone. Duidelijk verschil reu/teef. Goed gesocialiseerd, prima karakter. Heel relaxed nest, zien er super verzorgd uit."  

Week 8:  30 maart - 5 april

30 maart de chipper is geweest. Alle hondjes hebben de chip ingebracht gekregen en het DNA is afgenomen. Soms een klein piepje waarop Zora en Jente meteen reageren, wat doe je met de pups. Grappig te zien dat ze zo bezorgd zijn om de pups. Meteen de pups geregistreerd bij de Raad van Beheer.

Als de kast open gaat, meteen de pups in de kast, in de bananen bijten, netje met uien jatten. Aantal pups aan netje trekken, wie is het sterkste. De uien door de hele kamer wat de ander pups wel leuk vonden om mee te spelen. Verder met Guusje gespeeld en kennis gemaakt met de buurhond. Als de deurbel gaat staan er negen honden bij de deur en als je niet oplet zijn ze allemaal voor buiten.

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 8
30 maart dag 50 4240 3885 4350 4155 3965 3730 4135
1 april dag 52 4440 4020 4460 4345 4140 4020 4310
3 april dag 54 4720 4200 4770 4530 4355 4265 4605
Joep naar zijn nieuwe baasjes
5 april dag 56 4970 4470 5190 4970 4625 4500 - - -
Romke naar zijn nieuwe baasjes

2 april de laatste dag met alle pups samen, wat gaan 8 weken snel. Wat hebben we genoten van het 7-tal, een geweldig nestje pups. Veel geknuffeld en ons voorbereid op het afscheid. Veel bezoek die nog even afscheid wilde nemen van de pups.  Ze worden erg druk in het spelen, blaffen en nodig dat het opvoeden gaat beginnen. Boefjes zijn het, sjouwen met alles en springen overal tegenaan en op.

3 april het afscheid van Joep, oh wat is dat moeilijk. Vanmorgen hem ontwormd en daarna veel geknuffeld met de tranen in mijn ogen. Joep krijgt een fijn en warm thuis en blijft in de buurt wonen, kunnen we hem misschien af en toe nog zien. Heerlijk weer, zonnetje en lekker met de pups op stap geweest. Zo leuk ze allemaal te zien genieten en rennen in het bos. In het drop zijn ze rustiger, veel indrukken en aan riem lopen valt niet altijd mee.

4 april Joep heeft het super goed gedaan bij zijn nieuwe baasjes, op ontdekkingstocht geweest en goed geslapen vannacht, fijn.

Grappig te zien dat Zora elke ochtend op mij wacht voor de bench, ze kijkt dan naar mij en dan naar de bench of ze zegt open maken. Als ik deze open maak gaat ze voeden en daarna alle pups naar buiten waar ze allemaal plassen en poepen. Als je pups in gaten houd en na eten en slapen met ze naar buiten gaat doen ze hun behoefte buiten, helaas kan ik ze niet allemaal hele dag volgen en gaat over de dag regelmatig mis. Soms geven pups het zelf aan en staan voor de deur te springen en als je ze buiten laat doen ze hun behoefte. De pups herkennen de rituelen nu steeds beter erg leuk te zien, weten dat in keuken eten bereid wordt en staan dan vaak om mij heen en kijken mij hoopvol aan. Ze begroeten je als je thuiskomt en in ochtend. Herkennen de bel en dat bezoek komt en rennen mee naar de voordeur, prachtig hun ontwikkeling te zien en hoe snel ze leren.

5 april vandaag zijn de pups 8 weken. En gaat Romke naar zijn nieuwe baasjes, nog even flink knuffelen en genieten van deze lieve zachte hond. Afscheid nemen is altijd lastig, maar hij gaat bij een andere hond wonen. Hij komt bij hele lieve baasjes die erg uitkijken naar zijn komst. Alle hondje zijn ontwormd voor de laatste keer, de volgende keer is bij hun nieuwe baasjes.

 

Joep pup 7

 

Zora pup 6

 

Happy pup 5

Jones pup 4

 

Romke pup 3

 

Trix pup 2

Fiene pup 1

Week 9:  6 april tot vertrek

6 april vandaag zijn er drie pups die het huis verlaten. In de ochtend gaan Jones en Trix naar hun nieuwe baasjes. In de middag gaan Fiene en Happy naar de eerste puppy les. Daarna gaat Happy naar haar nieuwe thuis. Wat wordt het stil. De twee overgebleven pups Zora en Fiene moeten even hun draai weer vinden, voor hen is het vreemd zo weinig speelmaatjes. Gelukkig gaan Zora en Jente meer met ze spelen en zijn zorgzaam.

8 april vandaag gaat kleine Zora naar haar nieuwe baasjes. Zora, Jente en Fiene moeten echt wennen en hebben wat moeite met de verandering. Wel is het erg leuk dat Zora en Jente meer  en anders gaan spelen met Fiene.

Fiene mag nog langer blijven omdat ze nog niet naar Frankrijk mag. Wij vinden dat wel heel fijn en genieten volop van haar.

Wij missen de pups, al weten we dat ze allemaal een heel fijn nieuw thuis krijgen. Wij wensen alle baasjes een hele fijne, mooie en gelukkige tijd met hun nieuwe huisgenoot. Het gaat jullie allemaal goed, dikke knuffel van ons.  

Datum pup 1 pup 2 pup 3 pup 4 pup 5 pup 6 pup 7
Week 9
6 april dag 57 5180 4605 - - - 5185 4865 4710 - - -
Trix naar zijn nieuwe baasjes Jones naar zijn nieuwe baasjes Happy naar zijn nieuwe baasjes
8 april dag 59 5490 - - - - - - - - - - - - 4960 - - -
Zora naar zijn nieuwe baasjes

Wat gaat de tijd snel, de acht weken zijn omgevlogen. Wij hebben genoten van het prachtige nestje met 7 pups, deze eerste weken te mogen verzorgen en zien groeien en ontwikkelen. Alle pups hebben een geweldige nieuwe baasjes. Wij hopen dat het met iedereen en met de pups goed zal gaan komende dagen, maanden en jaren. Wij genieten dagelijks van onze dames en hopen dat jullie net zoveel plezier en geluk zullen hebben met jullie hond, een maatje in je leven. 

Tot ziens lieve mooie pups, volgend jaar op de fokkersdag hopen wij iedereen terug te zien.

 

 

Hieronder theoretisch informatie over de ontwikkeling van de pups voor wie dat leuk vindt.

De neonatale fase: 0 - 14 dagen leeftijd

Doof en blind geboren
De pups worden doof en blind geboren en blijven dit de eerste 10-14 dagen. Voelen en ruiken kunnen ze wel. Met hun tastzin en neus vinden zij de weg naar moeders tepel en leren zij haar geur en die van hun broertjes en zusjes (her)kennen.

Wennen aan mensen
Ook nemen ze in deze periode de mensengeur op. Deze fase is dus belangrijk voor de hond-mens binding. Houd de pups af en toe tegen u aan. Rust is in deze fase belangrijk.

Geboortegewicht
Puppies wegen afhankelijk van het ras bij de geboorte tussen de 100 en de 500 gram. Iedere 2-3 uur drinken de puppy's melk bij de moeder. In de eerste dagen is het belangrijk om bij te houden of een pup goed groeit. Weeg daarom elke pup minstens 1x per dag, dan kun je zien of deze genoeg melk binnenkrijgt en goed aankomt. Maak bijvoorbeeld een lijst waarop je elke dag opschrijft hoeveel gram de pup is gegroeid. 

Navelstreng
Na de eerste dag begint de navelstreng steeds meer in te drogen. Ongeveer een week na de geboorte valt de navelstreng eraf.

Oogjes open
Op ongeveer 10-14 dagen gaan de oogjes en de oren open.

 

De overgangsfase: 10 - 21 dagen leeftijd

De pups gaan rondkruipen
De overgangsfase is de periode voorafgaand aan de socialisatiefase. De pups openen hun oogjes en gaan ook horen. De pups gaan een beetje op onderzoek uit en wennen geleidelijk aan de twee zintuigen (zien en horen) die ze erbij gekregen hebben.

Wat eet een pup en waneer beginnen met voer?
Een pup drinkt melk bij de moeder. Dit is vooral belangrijk omdat ze in de eerste dagen antilichamen tegen allerlei ziektes binnenkrijgen via de eerste moedermelk: het colostrum.

Wat eet een pup

  • Zorg dat de pup voldoende moedermelk krijgt, weeg de pups dagelijks om de groei in de gaten te houden.
  • Vanaf 4 weken kunt u beginnen met de puppies bij te voeren. 
  • Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met brokjes aan te bieden.
  • De kiezen beginnen dan door te komen en ze kunnen echt gaan bijten/kauwen.
  • Biedt een pup tot 3 maanden leeftijd 4x per dag eten aan.
  • Vanaf 3 maanden 3x per dag.
  • Vanaf 6 maanden 2x per dag.

Ontwormen: begin al op 2 weken leeftijd
Pups kunnen reeds in de baarmoeder besmet raken met wormen. Ook via de moedermelk kunnen de pups besmet raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zo'n 90-95% van de puppy's vlak na de geboorte al besmet is met wormen. Omdat een worminfectie de ontwikkeling van een pup nadelig kan beïnvloeden is het van belang puppy's goed te ontwormen.

Puppies worden bij de fokker op 2-4-6 weken ontwormd, daarna op 8-12 weken, 4-5-6-9 maandne en op 1 jaar leeftijd.

 

Wanneer komen de tanden door?
Bij de geboorte zijn de tanden van de puppies nog niet te zien. Ze zitten nog onder het slijmvlies.. De eerste elementen van het melkgebit komen 3-4 weken na de geboorte door het slijmvlies te voorschijn.

Tand Doorbraaktijdstip Melkgebit Wisseltijdstip Blijvend gebit

 

Snijtanden 3 – 4 weken 3 – 5 maanden
Hoektanden 3 – 5 weken 5 – 7 maanden
Premolaren 4 – 12 weken 4 – 6 maanden
Molaren 4 – 7 maanden

 

De eerste socialisatiefase: 3 - 12 weken leeftijd

Deze fase is een heel belangrijke periode in het leven van de pup. In deze periode moeten de pups de rest van de buitenwereld als normaal gaan beschouwen.

Nieuwsgierig
Ze maken kennis met van alles en iedereen en zijn onderzoekend en nieuwsgierig. In deze periode moeten de hondjes met een zo breed mogelijk menselijk als dierlijk publiek in aanraking komen.

Wennen aan prikkels
Ook moeten ze leren dat allerlei prikkels als bv. lawaai van auto's, treinen, apparaten, enz. niet eng is. Dit proces wordt socialisatie genoemd. De 1e socialisatieperiode moet rustig gebeuren, anders krijgt de pup een overkill aan informatie en kan hij dat niet op de juiste manier verwerken. De is pup klaar om op de grond op verkenningstocht te gaan. Als het nog wat angstig is negeer uw angstige pup en troost het niet, want dan versterkt u de angst. Breng in een later stadium de pup opnieuw met de prikkel in aanraking. Na een paar keer zal de hond de prikkel als normaal gaan beschouwen en er niet meer angstig voor zijn.

Stoeien en spelen
U zult merken dat de pups onderling gaan stoeien en spelen. Hiermee bepalen ze spelenderwijs hun positie ten opzichte van elkaar. De teef corrigeert de pups als dat nodig is.

Beginnen met brokken
Vanaf 5-6 weken kunt u beginnen met het aanbieden van brokjes aan de pups. Laat de brokken de eerste dagen wat zachter worden door de brokken te verweken met water. In deze periode komen de tanden en kiezen door het slijmvlies tevoorschijn en vindt uw pup het lekker om ergens op te kunnen kauwen.

De 1e vaccinatie
Op 6-7 weken leeftijd worden de puppies voor het eerst gevaccineerd.
 De hondjes worden nagekeken en ze krijgen een dierenpaspoort waarin hun gegevens vermeld staan.

Chippen is verplicht
Alle pups geboren vanaf 1 april 2013 moeten voor ze zeven weken oud zijn verplicht gechipt worden en voor ze acht weken oud zijn worden geregistreerd bij één van de daarvoor aangewezen databanken, op naam van de fokker. Zodra de pup een nieuwe eigenaar krijgt moet de hond op naam van deze nieuwe eigenaar worden geregistreerd.

Spenen vanaf 7 weken
Rond de 7 weken worden de pups gespeend; de teef accepteert niet meer, dat haar kroost nog aan de tepels komt om te drinken. 

Naar de nieuwe baas
Vanaf de leeftijd van 8 weken is de pup zelfstandig genoeg om naar zijn of haar nieuwe baasje te gaan. De 1e socialisatiefase is nog niet afgelopen en de pup is nog nieuwsgierig en onderzoekend. De nieuwe baas moet daar op inspelen en actief met de pup bezig gaan. Denk eraan dat de pup op dit moment in een levensfase zit dat nieuwe prikkels nog zonder schroom of angst tegemoet getreden worden. Het grote voordeel is dat de hond in deze fase heel ontvankelijk en enthousiast is en makkelijk hersteld van een nare ervaring.
Zodra het hondje bij u thuis is is ons advies om het door uw dierenarts na te laten kijken. De dierenarts kan dan uw pup nakijken of het gezond is en de ontworming en vaccinatiestatus controleren. Ook is het heel belangrijk dat de pup alvast aan een dierenarts kan ruiken cq wennen. De pup zal deze nieuwe ervaring nog onbevangen tegemoet treden.

De 2e vaccinatie
Op 9 weken leeftijd worden de puppies voor de tweede keer gevaccineerd.
Ook dan vindt een gezondheidscheck plaats.

Laat uw nieuwe pup aan honden wennen
Het is van belang om al op jonge leeftijd met de pup naar een puppycursus te gaan. Dan leert de pup omgaan met andere honden dan die ze in het nest al gezien hebben. Vaak is een pup wel gewend aan mensen maar niet aan andere honden. Je kunt optimaal gebruik te kunnen maken van de Socialisatieperiode die tot de 12de week van het leven van de hond duurt. Mis deze kans niet: u kunt deze fase nooit meer inhalen. Een slechte socialisatie is de oorzaak van een hond die angstig is voor vreemde mensen en honden. Veel hondenbeten zijn het gevolg van angst bij de hond door een slechte of onvoldoende socialisatie. Een goed begin is het halve werk. De socialisatie gaat ook na 12 weken verder en het blijft belangrijk om de pup veel verschillende ervaringen op te laten doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb